Gender Mainstreaming Agriculture Technology

食食課課:廚房外的女食物學家

We try to answer the question of “what technology do we want” as well as to examine the knowledge production of technology.

聚焦台灣在地飲食行業中的女性生命故事,通過藝文創作呈現女食物學家們的點滴智慧,挑戰食物科學的傳統定義。

食食課課系列展覽

series of exhibitions: food lessons

食食課課系列展覽,以食物為媒介,從女性主義的視角出發,探索人與土地、環境的關係。整個展覽系列將由六場組成,其主題分別為導論、生產、流通、料理和保存。

The series of exhibitions “Food lessons” try to explore the relationship among human, land and environment with a feminist perspective through re-examining the narratives about local food industry in Taiwan.  The series are made up of 6 exhibitions, one in each year.

Introduction (2019) 廚房外的女食物學家
Planting (2020) 女農與食物的產地
Marketing (2021) 老闆娘的市場學
Cooking (2022-23) 女廚師的光明料理
Conserving (2024)發酵師的秘制風味保存術

Introductions of the exhibition

展覽介紹

探索「舌尖上的女力」,介紹八位女食物學家人生中的「性別課」、家傳的「食物學」,以及堅持不怠的「自然味」。有關展覽的詳細內容,請移步展覽網頁及協會粉專。

2020 女農與食物的產地

2020年,我們將從女性與土地的關係出發,反思人們對食物生產的感知,以生態永續和食物正義的精神,連結產地到餐桌的距離。更多展覽資訊敬請期待。

2021 老闆娘的市場學

從地方、族群與性別的三重視角來探尋臺灣人與在地生活的親密連結,以及傳統市場所流通的美食人情味。

……

We explore the intersectionality of gender and agriculture technology

探索食物中的性別議題

食物與性別工作坊

Workshops on food&gender

食物與性別工作坊,邀請女食物學家們親臨現場,分享她們的智慧與密技

We provide workshops on the issue of food and gender, sharing knowledge about how to practice sustainable lifestyle

自然味

探索食物的自然味道

食物正義

公平對待食物系統中的第一個人

環境永續

介紹促進永續環境的農業科技

icon1

社區互助

探索圍繞食物的集體智慧

營養飲食

探索可持续的饮食和食物体系

食農創新

分享臺灣最新的食農創新進展

Animal mothers' stories

動物媽媽的故事

在消費食物的過程中,我們是否有想過食物到達餐桌所經歷的旅程?以及食物的生產者們?

動物媽媽的故事,希望呈現動物的生產歷程,以圖文的方式呈現,從而喚起讀者對人道飼養議題的關注

Contact Us